In de klassieker ‘Kinderen van Nederland’ vertelt Jan Paul Schutten de geschiedenis van Nederland aan de hand van het leven van kinderen van toen. Aan de hand van het leven van kinderen die echt bestaan hebben en de spannende avonturen die zij beleefden brengt Jan Paul Schutten kinderen van nu in contact met kinderen van toen.
In de klassieker Kinderen van Nederland vertelt hij over kinderen uit verschillende eeuwen: van het veenmeisje uit Drenthe tot de jonge Willem van Oranje en Evelien, die opgroeide tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een betere manier om geschiedenis te laten beklijven is er niet!
Wie kan de geschiedenis van Nederland voor de jongste Nederlanders beter ontsluiten dan Jan Paul Schutten? Met Kinderen van Amsterdam bewees hij dat geschiedenis wel degelijk iets voor en van kinderen is. De schitterende tekeningen zijn van Paul Teng. Deze jubileumeditie is voorzien van een prachtig nieuw omslag en een aanvullend hoofdstuk van Jan Paul, wat jonge lezers weer jarenlang zal weten te boeien.
Jan Paul Schutten
Jan Paul Schutten (1970, Vlissingen) ging nadat hij het gymnasium in Arnhem had voltooid communicatie studeren in Utrecht. Tijdens zijn studie vond hij een baan als tekstschrijver bij een reclamebureau en vertaalde hij boeken. In 1998 publiceerde hij zijn eerste boek, De Bralmanak, een boek voor en over studenten.
Na dit boek volgden nog andere boeken voor volwassenen en in 2003 maakte hij samen met illustrator Sieb Postuma zijn eerste kinderboek, Ruik eens wat ik zeg, de taal van dieren en planten. Jan Paul schreef de tekst en Sieb Posthuma maakte de illustraties. Voor dit boek ontving hij een Vlag & Wimpel van de Griffeljury.
Jan Paul Schutten schrijft boeken over allerlei onderwerpen, maar vooral non-fictie voor kinderen over onderwerpen als eten, dieren, natuur en het menselijk lichaam. In het boek Het NOS Jeugdjournaal liet hij zien hoe een nieuwsuitzending wordt gemaakt. En voor de serie ‘Fantastische feiten’ schreef hij onder andere het boek Daar komen de Romeinen. Ook schreef hij inleidingen bij verschillende boeken van Frank Groothof en in 2007 maakte hij de cd ‘Let’s barok’ met Edwin Rutten als verteller. Humor is in zijn boeken steeds belangrijker geworden.
De boeken van Jan Paul bevatten altijd interessante wetenswaardigheden. De boeken Kinderen van Amsterdam en Kinderen van Nederland, die hij samen met illustrator Paul Teng maakte, zijn hiervan goede voorbeelden. Ze beschrijven hoe het was om als kind in het Amsterdam en het Nederland van vroeger te leven. Voor Kinderen van Amsterdam ontving Jan Paul in 2008 een Gouden Griffel. Een jaar later schreef hij De wraak van het spruitje, het Kinderboekenweekgeschenk van 2009. In 2014 ontving hij opnieuw een Gouden Griffel, nu voor Het raadsel van alles wat leeft en de stinksokken van Jos Grootjes uit Driel, een boek over de evolutie en het eerste deel uit een trilogie. Dit boek werd bovendien bekroond met het Gouden Penseel voor de illustraties van Floor Rieder. Dat een boek dubbel bekroond wordt is in de geschiedenis van de Griffels en Penselen tot nu toe slechts drie keer voorgekomen. Het boek werd daarnaast ook nog bekroond met de Gouden Tulp voor het beste informatieve boek, de Nienke van Hichtumprijs en werd een van de ‘Best Verzorgde Boeken’ in 2014.
In 2015 verscheen het tweede deel in de trilogie: Het wonder van jou en je biljoenen bewoners. Ook dit boek werd overladen met lof (‘[…] dit boek verdient vijf sterren. Of misschien zelfs wel zes (van de vijf).’ – de Volkskrant).
In november 2018 verschijnt het spectaculaire slotstuk van de trilogie, Het mysterie van niks en oneindig veel snot.
Van 2015 tot 2017 was Jan Paul Schutten de Kinderboekenambassadeur. In oktober 2018 verschijnt een speciale editie van zijn boek Graaf Sandwich en andere etenswaardigheden ter gelegenheid van de campagne ‘Nederland leest’.
Hoe zou jouw leven eruit hebben gezien als je in het Amsterdam van vroeger had gewoond? Zou je dan net als de kinderen van toen bier drinken? Zou je naar school gaan of werken voor je geld? Of zou je moeten onderduiken?
In 2008 won Jan Paul Schutten de Gouden Griffel voor het inmiddels klassieke Kinderen van Amsterdam, met schitterende tekeningen en strips van Paul Teng. In deze herziene editie met fonkelnieuw omslag komt de geschiedenis opnieuw tot leven.
Er zijn indringers op kasteel Hoensbroek! De oom van Aleida heeft de helft van het kasteel ingepikt. De keuken is verboden terrein voor Aleida. Hoe moet ze nou aan eten komen? Aleida is woedend. Hoensbroek is toch alleen van haar vader? Maar als haar neef Otto het oude testament laat zien, begint Aleida te twijfelen.Terwijl hun riddervaders blijven vechten om het kasteel, gaan Otto en Aleida zelf op zoek naar bewijs voor het testament. Maar ze zijn niet de enigen…
Het boek gaat over tijdvak 4, venster 7: de Hanze.
Maarten is een boerenzoon met een droom: hij wil koopman worden. Als het jaarmarkt is in Deventer, ziet hij zijn kans schoon. Maar dan gebeurt er iets waarvan Maarten de schuld krijgt. Nog voordat hij zijn droom kan vervullen, verdwijnt hij achter tralies…
venster 6 – Floris V Bastiaan is hondenoppasser in het gevolg van graaf Floris V. Op een dag wordt de graaf door enkele ontevreden edelen opgesloten in het Muiderslot. Boeren en burgers willen hem bevrijden, maar Bastiaan heeft gehoord dat de edelen de graaf naar Engeland willen brengen. Samen met de honden van de graaf gaat hij op pad om de bevrijders te waarschuwen. De honden van graaf Floris speelt rond Utrecht en Muiden in 1296.
De tijd van steden en staten 1000-1500
Op 15 juni 1296 komt Witte van Heusden aan op het Muiderslot, het kasteel van Floris de Vijfde. Hij verwacht er schildknaap te worden, maar tot zijn teleurstelling is het vooral hard werken! Dan wordt Graaf Floris op een dag gevangengezet binnen zijn eigen muren. Hoe kan Witte hem helpen?
Samen met haar vader Berend woont Froukje op het Muiderslot. Ridder Berend zoekt een page die hij kan opleiden tot schildknaap. Hij denkt aan Diederik, de zoon van een graaf. Maar Froukje is het er niet mee eens. Waarom krijgt alleen die verwende Diederik een kans, en niet Roeland, de zoon van de speelman, of de jongens uit het dorp? Ze haalt haar vader over om een ridderfeest te organiseren. Een groot feest met een wedstrijd boogschieten, een valkenjacht en een moeilijke opdracht: wie redt het snelst een jonkvrouw uit de torenkamer? De winnaar mag misschien wel de nieuwe page worden!
Vind jij ridders ook zo leuk? En zo stóer bovendien? In dit informatieve boek (AVI E4) lees je alles over ridders. Over hun kastelen en zwaarden, bijvoorbeeld. En over of meisjes eigenlijk ook ridder kunnen worden. Wat doet een ridder de hele dag? Hoe zit zijn harnas in elkaar? Waar woont hij? Hoe word je een ridder? En mogen meisjes ook ridder worden? Je leest het in dit boek.
Wat maakt de landen van Europa speciaal en wat is er zo bijzonder aan dit continent als geheel? Je leest het in Voorbij de horizon. Arend van Dam maakt het begrip Europa toegankelijk voor kinderen vanaf zes jaar. In vijftig originele verhalen passeren de meest uiteenlopende gewoontes en gebeurtenissen in Europa de revue, schitterend geïllustreerd door Alex de Wolf. Van groot tot klein, alle Europese landen komen aan bod. Maar de hoofdrol in deze (voor)leesbundel is weggelegd voor de Europese kinderen. Zij maken van alles mee en hoewel ze uit verschillende landen komen, is er veel dat hen bindt.
Het Oude Griekenland door de ogen van Arend van Dam (Lang geleden…) De boeiende cultuur van het oude Griekenland spreekt nog altijd tot de verbeelding. Arend van Dam neemt de lezer mee op reis en laat hem kennismaken met de bekende en minder bekende verhalen uit de geschiedenis van dit bijzondere land. Wie bouwde bijvoorbeeld het Parthenon? Hoe is de democratie ontstaan? En wat ontdekte Archimedes allemaal? Je komt het te weten in dit meeslepende, nieuwe deel in deze populaire serie. De kleurrijke en grappige illustraties van Georgien Overwater maken het feest compleet! • Van succesauteur Arend van Dam en topillustrator Georgien Overwater • ‘Edutainment’: toegankelijke, informatieve verhalen • Veelgebruikt én hooggewaardeerd in het onderwijs
Canon van de Nederlandse geschiedenis
De vaderlandse geschiedenis komt tot leven. De VAN TOEN TOT NU CANON gaat over de ontwikkeling van Nederland. Het is een verzameling van vijftig belangrijke gebeurtenissen, personen en voorwerpen. Ze hebben ons land gemaakt zoals het nu is. Van de hunebedden, via Willem van Oranje naar Europa. Niet met een saaie opsomming van feiten en jaartallen maar met korte, informatieve teksten en heel veel striptekeningen en unieke foto’s. En bij ieder onderwerp een persoonlijk verhaal van een kind uit de tijd. Zo komt de vaderlandse geschiedenis voor jong en oud echt tot leven.
Prehistorisch lachen geblazen met Hannes Hunebed. Zijn opa vond het vuur uit, zijn vader het wiel. Maar eh… Wat gaat Hannes uitvinden? Beeldverhaal vol spanning en actie, volledig in kleur. Hannes Hunebed, scharminkel uit de steentijd is het eerste deel in de serie Hannes Hunebed, een boemboek volledig in kleur. Prehistorisch lachen geblazen, met tekst is van Aaron Reynolds en illustraties van Phil McAndrew. Zijn opa vond het vuur uit, zijn vader het wiel. KATSJING! Maar eh… wat gaat Hannes uitvinden? En hoe komt hij onder zijn verplichte overgangsrite uit?? En als hij daar niet onderuit komt, hoeveel spierballen heeft hij dan wel niet nodig om te overleven?! Een boemboek is een beeldverhaal vol spanning en actie, volledig in kleur. Bovendien zijn boemboeken supergrappig en je steekt er ook nog wat van op, want een boemboek is goed voor je taalontwikkeling en woordenschat. (Zeg dat maar tegen je moeder!)
Tijdvak 1 – Tijd van jagers en boeren (Prehistorie, tot 50 voor Chr.) In het dorp van Mare zijn de mannen druk in de weer. Ze stapelen enorme keien op elkaar en bouwen iets dat op een heel groot huis lijkt. Mare vindt het erg raar dat niemand haar wil vertellen waar het bouwwerk voor bedoeld is. Zelfs oma niet, van wie Mare toch al heel veel geleerd heeft. Pas als oma sterft, begint Mare te begrijpen waar dat huis van reuzenkeien voor dient… Rian Visser is kinderboekschrijfster en grafisch vormgever. Zij heeft ruim tachtig kinderboeken geschreven voor kinderen van 2 tot 12 jaar en ze schrijft voor Sesamstraat en diverse jeugdtijdschriften. Als Schoolschrijver geeft ze les aan kinderen met een taalachterstand. Speciaal voor het basisonderwijs maakt ze gratis digibordlessen bij het thema van de Kinderboekenweek. Ook heeft ze verschillende digitale prentenboeken gemaakt. Haar bekendste boeken zijn Nippertje, Blitz!, hier is pier, Appie en opa en De wedstrijd van Schildpad en Haas. Op bol.com vind je alle boeken van Rian Visser, waaronder het nieuwste boek van Rian Visser.
Als Sterre en haar vriendinnen hun boomhut vernield aantreffen, geven ze daarvoor de jongens uit hun klas de schuld. De oorzaak blijkt echter een aardbeving. De gezamenlijk nieuw gebouwde en aardbevingsbestendige boomhut wordt de inzet van een spannende wedstrijd, waarbij zich diverse ruzies en verliefdheden ontwikkelen. Ondertussen maken de lezers mee welke impact de bevingen hebben op de bewoners van het gebied. Bovendien bevat het boek interessante weetjes over aardgaswinning, het Groninger dialect, de schaal van Richter, de aardbevingen in Noord-Nederland, het Groninger aardgasveld, wierden, energietransitie,…
Op een vreemde plek in de bibliotheek vinden Julia en Manus een sleutel. Waar is die sleutel van? En heeft die iets te maken met de diefstallen die de laatste tijd in de bieb gebeuren? Samen gaan ze op onderzoek. Ze ontdekken dat Maryam, de dochter van de directeur van de bieb, een geheim heeft. Maar ook Manus doet vreemd… Kan Julia hem eigenlijk wel vertrouwen?
Help! De robots staken! Het is 2050. Kinderen gaan alleen naar school om leuke dingen te doen, zoals sporten, dansen en samen uitvinden. Leren doet iedereen thuis met zijn eigen robot, die oppas, leerkracht én verzorger is. Op een ochtend doet Jasmijns robot raar. Ook de robot van haar vriendin doet vreemd. De zelfrijdende auto raakt van slag en de voedselprinter gaat zijn eigen gang. Wat is er aan de hand? Help! De robots staken! neemt een duik in de toekomst. Een kleurrijk kijkverhaal op AVI E6 met volop aandacht voor techniek.