In de serie Geografie in beeld lees je over oorzaken en gevolgen van aardbevingen, hoe vulkanen werken, welke natuurlijke hulpbronnen de aarde biedt … Over bergen, rivieren en kusten en de kringloop van water op onze ‘blauwe planeet’. En over de bevolking. Wereldwijd! In dit boek lees je over aardbevingen, op de aarde … en in zee. Je leest hoe een aardbeving ontstaat en hoe de kracht van een aardbeving gemeten wordt. Ook ontdek je welke gevaren er ná een aardbeving kunnen zijn. Je leest over de grootste aardbevingsrampen in de geschiedenis. En je komt te weten hoe mensen zich kunnen voorbereiden, zodat er minder slachtoffers vallen en er minder schade is.
Taxonomy: Aardrijkskunde
Geografie in beeld – Natuurlijke hulpbronnen
In de serie Geografie in beeld lees je over oorzaken en gevolgen van aardbevingen, hoe vulkanen werken, welke natuurlijke hulpbronnen de aarde biedt … Over bergen, rivieren en kusten en de kringloop van water op onze ‘blauwe planeet’. En over de bevolking. Wereldwijd! In dit boek lees je over de natuurlijke hulpbronnen op aarde. Van water en hout tot steenkool, metalen en diamant. Mensen gebruiken de hulpbronnen als brandstof, bouwmateriaal of grondstof om iets van te maken. Je ontdekt hoe de materialen worden gewonnen, bewerkt en gebruikt. Ook lees je hoe het komt dat de voorraad van hulpbronnen dreigt op te raken. En dat daar iets tegen te doen is met recycling en hernieuwbare energie!
Geografie in beeld – Bergen
In de serie Geografie in beeld lees je over oorzaken en gevolgen van aardbevingen, hoe vulkanen werken, welke natuurlijke hulpbronnen de aarde biedt … Over bergen, rivieren en kusten en de kringloop van water op onze ‘blauwe planeet’. En over de bevolking. Wereldwijd! In dit boek lees je over bergen, overal op aarde … en op de zeebodem. Je leest hoe bergen ontstaan en wat er gebeurt door erosie. Ook ontdek je waarom het klimaat zo anders is op grote hoogte. Je leest over het gevaar van lawines. En je komt te weten hoe mensen, dieren en planten in de bergen kunnen overleven.
Wow! – Vulkanen en aardbevingenDe aarde in beweging
Wow! Daar is deze serie voor bedoeld – voor dieren, planten en verschijnselen die zo bijzonder zijn dat je er helemaal stil van wordt en nog maar één woord kunt zeggen: Wow! Vulkaanuitbarstingen en aardbevingen behoren tot de indrukwekkendste natuurverschijnselen. Ze zijn angstaanjagend en adembenemend tegelijkertijd. Met hun gigantische kracht kunnen ze de aarde optillen, openscheuren en laten trillen als een rietje. Sommige aardbevingen zorgen zelfs voor verwoestende tsunami’s die complete dorpen in één klap met de grond gelijkmaken. En als een supervulkaan uitbarst, zal de hele aarde er iets van merken … Een boeiend boek vol indrukwekkende foto’s en leerzame info, waarin je ontdekt hoe de aarde beweegt. Voor wetenschappers vanaf 5 jaar.
Insiders – Vulkanen en aardbevingen
Met trots lanceren wij een compleet nieuwe non-fictieserie voor whizzkids vanaf een jaar of negen, voorzien van flitsende reliëfomslagen die iedereen op zal willen pakken. De verschillende delen zijn geschreven door grote namen in het betreffende vakgebied. Wat de boeken vooral onderscheidt van bestaande series is het indrukwekkende artwork, dat gecreëerd wordt met behulp van de modernste technologie. Fotos laten slechts de buitenkant van iets zien, maar dankzij de illustraties die met behulp van computers zijn gemaakt, kunnen we de modellen nu van alle kanten en zelfs van de binnenkant bekijken.
Help! – Overleven in een tsunami
Hoe snel bewegen de golven van een tsunami? In de serie Help! Overleven in … lees je over extreme gebeurtenissen in de natuur. In dit boek lees je over tsunami’s. Ontdek wat een tsunami is, waar tsunami’s vooral voorkomen en hoe je ze kunt overleven. Met prachtige foto’s en interessante weetjes. Help! Overleven in … is een boeiende leesserie over extreme gebeurtenissen in de natuur. De boeken zijn geschreven op een toegankelijk leesniveau met korte zinnen en alledaagse woorden. De mooie, kleurrijke foto’s verduidelijken de tekst. Moeilijke woorden zijn vetgedrukt en worden in een woordenlijst achter in het boek uitgelegd.
Mijn kleine boek over… – Mijn kleine boek over vulkanen en aardbevingen
Wat gebeurt er als een vulkaan uitbarst? Hoe ontstaat een aardbeving? Kun je een aardbeving voorspellen? Waar zijn de meeste aardbevingen? Hoe snel stroomt lava? Dit en meer lees je in Mijn Eerste Kleine boek over Vulkanen en Aardbevingen.
SchokkendAardbevingen in Groningen
Als Sterre en haar vriendinnen hun boomhut vernield aantreffen, geven ze daarvoor de jongens uit hun klas de schuld. De oorzaak blijkt echter een aardbeving. De gezamenlijk nieuw gebouwde en aardbevingsbestendige boomhut wordt de inzet van een spannende wedstrijd, waarbij zich diverse ruzies en verliefdheden ontwikkelen. Ondertussen maken de lezers mee welke impact de bevingen hebben op de bewoners van het gebied. Bovendien bevat het boek interessante weetjes over aardgaswinning, het Groninger dialect, de schaal van Richter, de aardbevingen in Noord-Nederland, het Groninger aardgasveld, wierden, energietransitie,…
Het Grote Geschiedenisboek – Dijkwerkers en darinkdelvers
Vanaf het moment dat de eerste bewoners zich in Nederland vestigden, begon de strijd tegen het water. Maar de zee liet zich niet tegenhouden; geen eeuw ging voorbij of duizenden mensen verdronken of raakten huis en land kwijt door grote overstromingen.
Dit boek vertelt over de grote en kleine helden die betrokken waren bij de strijd van Nederland tegen het water. Lees over ambitieuze Hollandse graven die dijken willen aanleggen, maar worden tegengewerkt door de Zeeuwse darinkdelvers. Over ruwe dijkwerkers die om de haverklap met elkaar op de vuist gaan, over vooruitstrevende ingenieurs en protesterende boeren en vissers.
Lees hoe rond Alkmaar meren werden drooggelegd, hoe bij Haarlem de grootste stoommachine ter wereld werd gebouwd, hoe de Amsterdamse haven van de ondergang werd gered, de Afsluitdijk bijna door een draaikolk werd verzwolgen, en hoe rebellerende jongeren Rijkswaterstaat dwongen om een wonder te verrichten. Indrukwekkende verhalen die je niet meer vergeet!
De verhalen beginnen in de 13e eeuw, met de vriendschap tussen Pieter de bierbrouwer uit Zeeland en Joos die in dienst is van de graven van Holland, die de eerste dijkwerken laten aanleggen. De Zeeuwse darinkdelvers, die leven van de zoutwinning en hun eilanden afgraven tot ze onder water staan, moeten niets hebben van de plannen van de graaf. Als rond Alkmaar kleine meren worden drooggelegd, heeft de zoon van Joos als dijkgraaf zijn handen vol aan het toezicht op de dijkwerkers: ruw volk dat maanden in kampen bivakkeert en leeft op bier en brood. De beste ingenieurs en landmeters worden aan het werk gezet. Maar de droogmakerij gaat niet zonder slag of stoot, want boeren en vissers zijn fel tegen. En er komen grote tegenslagen … Door de eeuwen heen blijken afstammelingen van Pieter en Joos steeds betrokken bij de aanleg van waterwerken en de strijd tegen het water die voortduurt tot het eind van de 20ste eeuw.
De auteur, jeugdboekenschrijver Peter Smit, weet op boeiende wijze te vertellen over de moeilijkheden die werden ondervonden, het technisch vernuft en de uitvindingen die eraan te pas kamen en over de durf en het pionierswerk van de Nederlanders. Gaandeweg wordt duidelijk waarom tegenwoordig overal ter wereld Nederlandse waterbouwkundigen worden ingezet voor de aanleg van grote waterwerken.