Boek ‘Leerlijnen voor het basisonderwijs’

Meer informatie

Lannoo’s grote encyclopedie van de geschiedenis

Reis terug in de tijd en ga op zoek naar mammoeten, marcheer met Romeinse soldaten en vlieg mee met de gebroeders Wright.

Leer alles over het alledaagse leven in middeleeuwse culturen en kom te weten hoe uitvindingen als de drukpers de wereld hebben veranderd.

Ontdek het verleden via schitterende computerbeelden van de belangrijkste mensen, plaatsen en gebeurtenissen.

Stap terug in de tijd naar de meest interessante periodes uit de geschiedenis, van onze vroegste voorvaderen tot de wereld van vandaag.

Kinderen van NederlandOnze geschiedenis in verhalen

In de klassieker ‘Kinderen van Nederland’ vertelt Jan Paul Schutten de geschiedenis van Nederland aan de hand van het leven van kinderen van toen. Aan de hand van het leven van kinderen die echt bestaan hebben en de spannende avonturen die zij beleefden brengt Jan Paul Schutten kinderen van nu in contact met kinderen van toen.

In de klassieker Kinderen van Nederland vertelt hij over kinderen uit verschillende eeuwen: van het veenmeisje uit Drenthe tot de jonge Willem van Oranje en Evelien, die opgroeide tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een betere manier om geschiedenis te laten beklijven is er niet!

Wie kan de geschiedenis van Nederland voor de jongste Nederlanders beter ontsluiten dan Jan Paul Schutten? Met Kinderen van Amsterdam bewees hij dat geschiedenis wel degelijk iets voor en van kinderen is. De schitterende tekeningen zijn van Paul Teng. Deze jubileumeditie is voorzien van een prachtig nieuw omslag en een aanvullend hoofdstuk van Jan Paul, wat jonge lezers weer jarenlang zal weten te boeien.

Jan Paul Schutten

Jan Paul Schutten (1970, Vlissingen) ging nadat hij het gymnasium in Arnhem had voltooid communicatie studeren in Utrecht. Tijdens zijn studie vond hij een baan als tekstschrijver bij een reclamebureau en vertaalde hij boeken. In 1998 publiceerde hij zijn eerste boek, De Bralmanak, een boek voor en over studenten.
Na dit boek volgden nog andere boeken voor volwassenen en in 2003 maakte hij samen met illustrator Sieb Postuma zijn eerste kinderboek, Ruik eens wat ik zeg, de taal van dieren en planten. Jan Paul schreef de tekst en Sieb Posthuma maakte de illustraties. Voor dit boek ontving hij een Vlag & Wimpel van de Griffeljury.
Jan Paul Schutten schrijft boeken over allerlei onderwerpen, maar vooral non-fictie voor kinderen over onderwerpen als eten, dieren, natuur en het menselijk lichaam. In het boek Het NOS Jeugdjournaal liet hij zien hoe een nieuwsuitzending wordt gemaakt. En voor de serie ‘Fantastische feiten’ schreef hij onder andere het boek Daar komen de Romeinen. Ook schreef hij inleidingen bij verschillende boeken van Frank Groothof en in 2007 maakte hij de cd ‘Let’s barok’ met Edwin Rutten als verteller. Humor is in zijn boeken steeds belangrijker geworden.
De boeken van Jan Paul bevatten altijd interessante wetenswaardigheden. De boeken Kinderen van Amsterdam en Kinderen van Nederland, die hij samen met illustrator Paul Teng maakte, zijn hiervan goede voorbeelden. Ze beschrijven hoe het was om als kind in het Amsterdam en het Nederland van vroeger te leven. Voor Kinderen van Amsterdam ontving Jan Paul in 2008 een Gouden Griffel. Een jaar later schreef hij De wraak van het spruitje, het Kinderboekenweekgeschenk van 2009. In 2014 ontving hij opnieuw een Gouden Griffel, nu voor Het raadsel van alles wat leeft en de stinksokken van Jos Grootjes uit Driel, een boek over de evolutie en het eerste deel uit een trilogie. Dit boek werd bovendien bekroond met het Gouden Penseel voor de illustraties van Floor Rieder. Dat een boek dubbel bekroond wordt is in de geschiedenis van de Griffels en Penselen tot nu toe slechts drie keer voorgekomen. Het boek werd daarnaast ook nog bekroond met de Gouden Tulp voor het beste informatieve boek, de Nienke van Hichtumprijs en werd een van de ‘Best Verzorgde Boeken’ in 2014.
In 2015 verscheen het tweede deel in de trilogie: Het wonder van jou en je biljoenen bewoners. Ook dit boek werd overladen met lof (‘[…] dit boek verdient vijf sterren. Of misschien zelfs wel zes (van de vijf).’ – de Volkskrant).
In november 2018 verschijnt het spectaculaire slotstuk van de trilogie, Het mysterie van niks en oneindig veel snot.
Van 2015 tot 2017 was Jan Paul Schutten de Kinderboekenambassadeur. In oktober 2018 verschijnt een speciale editie van zijn boek Graaf Sandwich en andere etenswaardigheden ter gelegenheid van de campagne ‘Nederland leest’.

Ridders en kastelen…

Overal in Europa staan kastelen. Vroeger werden die kastelen bewoond door ridders en jonkvrouwen. Soms maakten de ridders ruzie met elkaar. Dan probeerden ze elkaars kastelen af te pakken en werd er heel hard gevochten. Spectaculaire verhalen over deze ridders en kastelen die eerder in de succesvolle voorleesboeken Lang geleden, In een land hier ver vandaan en Overal en ergens zijn verschenen, zijn nu in dit boek bijeengebracht. Lees over Karel de Grote, Jacoba van Beieren en Floris V, maar ook over ridder Hoen en ridder Boudewijn.

Lang geleden De geschiedenis van Nederland in 50 voorleesverhalen

De Nederlandse geschiedenis bevat veel mooie en spannende verhalen, maar vaak zijn ze te moeilijk voor jonge kinderen. Arend van Dam heeft nu de belangrijkste gebeurtenissen toegankelijk gemaakt voor kinderen vanaf zeven jaar. Lang geleden… bevat verhalen over jagers en verzamelaars, boeren en vissers, koningen en koninginnen. Maar ook over beroemde figuren als Rembrandt van Rijn, Jacoba van Beieren en Michiel de Ruyter.

Lang geleden – Ik ben de baas Veilig leren lezen voor leerlingen van de basisschool groep 4 – AVI-M4

Zelf lezen met de makers van Lang geleden… Veilig leren lezen voor leerlingen van de basisschool groep 3 – AVI M4

Het AVI-verhaal Ik ben de baas draait om de stoere Jacoba van Beieren. Van haar vader moet ze met een ridder trouwen. Maar wil ze dat eigenlijk wel? En wie is er dan straks de baas van haar kasteel?

Ik ben de baas (AVI M4) maakt deel uit van een serie fascinerende historische verhalen, speciaal voor leerlingen van groep 3 en 4 over onder meer Rembrandt van Rijn, Leonardo da Vinci, Albert Einstein, Antony Fokker een Jacoba van Beieren. Met sprankelende illustraties van Alex de Wolf.

  • Van Lang geleden… werden meer dan 125.000 exemplaren verkocht
  • Kinderen kunnen nu zelf leren lezen aan de hand van hun favoriete voorleesverhaal
  • Historische AVI-verhalen

‘Arend van Dam beschrijft op een mooie, kinderlijke manier hoe Anthony Fokker als jongen allerlei ideeën had en uiteindelijk een grote naam in de wereld van vliegtuigen wordt. Zeer geschikt voor de jonge lezers die fan zijn van voertuigen en met name vliegtuigen.’ Kinderboekenjuf.nl over Anton en de spin

De ridder zonder billen In het heetst van de strijd raakte hij zijn billen kwijt

Er was eens een ridder… zonder billen!

Er was eens een ridder zonder billen.
Die was verdrietig, want het liefst zou hij willen
dat hij een prins werd en niet voor heel even,
maar voor een lang en gelukkig leven.
Een sprookjesachtige oplossing ligt voor de hand,
waardoor hij bij zijn droomprinses belandt.

De ridder zonder billen is een geestig en origineel prentenboek over een onderwerp dat tot de verbeelding van elke kleuter zal spreken. Met grappige illustraties van Charlotte Bruijn en een speciale ‘billenwinkel’-uitklappagina.

Ridders, dino’s en piraten Het grote voorleesboek voor stoere jongens

Samenvatting

Stoere verhalenbundel vol avontuurlijke verhalen voor alle dappere peuters en kleuters.

Ridders, piraten, graafmachines en indianen,
cowboys, auto’s, monsters en dinosaurussen.

Jongens vragen nu eenmaal om andere boeken dan meisjes. Deze bundel zit boordevol stoere prenten en verhalen. Over fantastische vaders en ondeugende jongensstreken, over een actieheld die iedereen redt en een op afstand bestuurbare auto. Van Michiel van de Hazelhoeve tot Pluk van de Petteflet, en van Piet Polies tot De kleine kapitein. Keus genoeg voor jongens – en hun dappere zusjes!

Met: Paul Biegel, Jet Boeke, Imme Dros, Harrie Geelen, Jaap ter Haar, Astrid Lindgren, Annie M.G. Schmidt, Carry Slee, Noëlle Smit, Dagmar Stam, Toon Tellegen, Tjibbe Veldkamp, Simone van der Vlugt, Jacques Vriens, Fiep Westendorp, Juliette de Wit, Alex de Wolf en vele anderen.

 

Deze ridder zegt nee

Samenvatting

Ridder Finn is de liefste ridder uit het dorp, totdat hij ineens nee zegt op alles! Zelfs vluchten voor een draak wil hij niet… Een grappig boek met een bijzondere tekenstijl. NEE! Ridder Finn doet altijd wat hem gezegd wordt, maar op een dag zegt hij ineens nee op alles! Hij weigert zelfs naar binnen te vluchten als er een grote rode draak aankomt. Gelukkig blijkt de draak helemaal zo gevaarlijk nog niet en is hij zelfs een beetje eenzaam… Deze ridder zegt NEE is een grappig boek over een lief riddertje dat af en toe dwarsligt en een draak die gewoon eens een logeerpartijtje bij een vriendje wil. Een perfect prentenboek voor kinderen in de ik-zeg-nee-fase.

 

Kijk en leer – Ridders

Duik in dit leerzame boek en volg het leven van een ridder, van zijn kindertijd tot het moment dat hij op kruistocht gaat. Ontdek hoe het eraan toe ging op een kasteel en maak kennis met enkele beroemde ridders.

Wist je dit? – Kastelen

In de reeks Wist je dit? komen onderwerpen aan bod die kinderen erg aanspreken. Dankzij de duidelijke uitleg komen ze in dit boek heel veel te weten over de tijd van ridders en kastelen. De vele illustraties en foto’s maken alles nog duidelijker. Een boeiend en leerzaam boek!

Clavis Willewete: Ridders. 4+

Wil je alles weten over ridders? In dit boek lees je meer over hoe ridders eruitzien en wat ridders doen. Wat is een harnas? Hoe word je een ridder? Wat doet een schildknaap? Op deze en veel andere vragen krijg je een antwoord. Je vindt in dit boek ook een leuk liedje, een knutselopdracht, een grote uitklappagina en een miniquiz, zodat je een echte expert wordt.

Leesserie Estafette – Wat doet een ridder eigenlijk?

Vind jij ridders ook zo leuk? En zo stóer bovendien? In dit informatieve boek (AVI E4) lees je alles over ridders. Over hun kastelen en zwaarden, bijvoorbeeld. En over of meisjes eigenlijk ook ridder kunnen worden. Wat doet een ridder de hele dag? Hoe zit zijn harnas in elkaar? Waar woont hij? Hoe word je een ridder? En mogen meisjes ook ridder worden? Je leest het in dit boek.

Ridderfeest Op Het Muiderslot

Samen met haar vader Berend woont Froukje op het Muiderslot. Ridder Berend zoekt een page die hij kan opleiden tot schildknaap. Hij denkt aan Diederik, de zoon van een graaf. Maar Froukje is het er niet mee eens. Waarom krijgt alleen die verwende Diederik een kans, en niet Roeland, de zoon van de speelman, of de jongens uit het dorp? Ze haalt haar vader over om een ridderfeest te organiseren. Een groot feest met een wedstrijd boogschieten, een valkenjacht en een moeilijke opdracht: wie redt het snelst een jonkvrouw uit de torenkamer? De winnaar mag misschien wel de nieuwe page worden!

Schildknaap Op Het Muiderslot

Op 15 juni 1296 komt Witte van Heusden aan op het Muiderslot, het kasteel van Floris de Vijfde. Hij verwacht er schildknaap te worden, maar tot zijn teleurstelling is het vooral hard werken! Dan wordt Graaf Floris op een dag gevangengezet binnen zijn eigen muren. Hoe kan Witte hem helpen?

Meer informatie over het werken vanuit leerlijnen? Neem contact op via info@leerlijnen.nl of kijk op www.nieuwleren.nl

Neem contact op