Boek ‘Leerlijnen voor het basisonderwijs’

Meer informatie

Lannoo’s grote encyclopedie van de geschiedenis

Reis terug in de tijd en ga op zoek naar mammoeten, marcheer met Romeinse soldaten en vlieg mee met de gebroeders Wright.

Leer alles over het alledaagse leven in middeleeuwse culturen en kom te weten hoe uitvindingen als de drukpers de wereld hebben veranderd.

Ontdek het verleden via schitterende computerbeelden van de belangrijkste mensen, plaatsen en gebeurtenissen.

Stap terug in de tijd naar de meest interessante periodes uit de geschiedenis, van onze vroegste voorvaderen tot de wereld van vandaag.

Kinderen van NederlandOnze geschiedenis in verhalen

In de klassieker ‘Kinderen van Nederland’ vertelt Jan Paul Schutten de geschiedenis van Nederland aan de hand van het leven van kinderen van toen. Aan de hand van het leven van kinderen die echt bestaan hebben en de spannende avonturen die zij beleefden brengt Jan Paul Schutten kinderen van nu in contact met kinderen van toen.

In de klassieker Kinderen van Nederland vertelt hij over kinderen uit verschillende eeuwen: van het veenmeisje uit Drenthe tot de jonge Willem van Oranje en Evelien, die opgroeide tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een betere manier om geschiedenis te laten beklijven is er niet!

Wie kan de geschiedenis van Nederland voor de jongste Nederlanders beter ontsluiten dan Jan Paul Schutten? Met Kinderen van Amsterdam bewees hij dat geschiedenis wel degelijk iets voor en van kinderen is. De schitterende tekeningen zijn van Paul Teng. Deze jubileumeditie is voorzien van een prachtig nieuw omslag en een aanvullend hoofdstuk van Jan Paul, wat jonge lezers weer jarenlang zal weten te boeien.

Jan Paul Schutten

Jan Paul Schutten (1970, Vlissingen) ging nadat hij het gymnasium in Arnhem had voltooid communicatie studeren in Utrecht. Tijdens zijn studie vond hij een baan als tekstschrijver bij een reclamebureau en vertaalde hij boeken. In 1998 publiceerde hij zijn eerste boek, De Bralmanak, een boek voor en over studenten.
Na dit boek volgden nog andere boeken voor volwassenen en in 2003 maakte hij samen met illustrator Sieb Postuma zijn eerste kinderboek, Ruik eens wat ik zeg, de taal van dieren en planten. Jan Paul schreef de tekst en Sieb Posthuma maakte de illustraties. Voor dit boek ontving hij een Vlag & Wimpel van de Griffeljury.
Jan Paul Schutten schrijft boeken over allerlei onderwerpen, maar vooral non-fictie voor kinderen over onderwerpen als eten, dieren, natuur en het menselijk lichaam. In het boek Het NOS Jeugdjournaal liet hij zien hoe een nieuwsuitzending wordt gemaakt. En voor de serie ‘Fantastische feiten’ schreef hij onder andere het boek Daar komen de Romeinen. Ook schreef hij inleidingen bij verschillende boeken van Frank Groothof en in 2007 maakte hij de cd ‘Let’s barok’ met Edwin Rutten als verteller. Humor is in zijn boeken steeds belangrijker geworden.
De boeken van Jan Paul bevatten altijd interessante wetenswaardigheden. De boeken Kinderen van Amsterdam en Kinderen van Nederland, die hij samen met illustrator Paul Teng maakte, zijn hiervan goede voorbeelden. Ze beschrijven hoe het was om als kind in het Amsterdam en het Nederland van vroeger te leven. Voor Kinderen van Amsterdam ontving Jan Paul in 2008 een Gouden Griffel. Een jaar later schreef hij De wraak van het spruitje, het Kinderboekenweekgeschenk van 2009. In 2014 ontving hij opnieuw een Gouden Griffel, nu voor Het raadsel van alles wat leeft en de stinksokken van Jos Grootjes uit Driel, een boek over de evolutie en het eerste deel uit een trilogie. Dit boek werd bovendien bekroond met het Gouden Penseel voor de illustraties van Floor Rieder. Dat een boek dubbel bekroond wordt is in de geschiedenis van de Griffels en Penselen tot nu toe slechts drie keer voorgekomen. Het boek werd daarnaast ook nog bekroond met de Gouden Tulp voor het beste informatieve boek, de Nienke van Hichtumprijs en werd een van de ‘Best Verzorgde Boeken’ in 2014.
In 2015 verscheen het tweede deel in de trilogie: Het wonder van jou en je biljoenen bewoners. Ook dit boek werd overladen met lof (‘[…] dit boek verdient vijf sterren. Of misschien zelfs wel zes (van de vijf).’ – de Volkskrant).
In november 2018 verschijnt het spectaculaire slotstuk van de trilogie, Het mysterie van niks en oneindig veel snot.
Van 2015 tot 2017 was Jan Paul Schutten de Kinderboekenambassadeur. In oktober 2018 verschijnt een speciale editie van zijn boek Graaf Sandwich en andere etenswaardigheden ter gelegenheid van de campagne ‘Nederland leest’.

Terugblikken 1 – Het grote bouwwerk De tijd van jagers en boeren

Tijdvak 1 – Tijd van jagers en boeren (Prehistorie, tot 50 voor Chr.) In het dorp van Mare zijn de mannen druk in de weer. Ze stapelen enorme keien op elkaar en bouwen iets dat op een heel groot huis lijkt. Mare vindt het erg raar dat niemand haar wil vertellen waar het bouwwerk voor bedoeld is. Zelfs oma niet, van wie Mare toch al heel veel geleerd heeft. Pas als oma sterft, begint Mare te begrijpen waar dat huis van reuzenkeien voor dient… Rian Visser is kinderboekschrijfster en grafisch vormgever. Zij heeft ruim tachtig kinderboeken geschreven voor kinderen van 2 tot 12 jaar en ze schrijft voor Sesamstraat en diverse jeugdtijdschriften. Als Schoolschrijver geeft ze les aan kinderen met een taalachterstand. Speciaal voor het basisonderwijs maakt ze gratis digibordlessen bij het thema van de Kinderboekenweek. Ook heeft ze verschillende digitale prentenboeken gemaakt. Haar bekendste boeken zijn Nippertje, Blitz!, hier is pier, Appie en opa en De wedstrijd van Schildpad en Haas. Op bol.com vind je alle boeken van Rian Visser, waaronder het nieuwste boek van Rian Visser.

De steen en de tijd Een reis van 150.000 jaar geleden tot nu

Een zwerfkei uit de ijstijd maakt duizenden jaren geschiedenis mee. Boeren zetten hem rechtop. Romeinen en ridders komen voorbij. De tijd gaat steeds sneller. Wie kijkt er nog om naar de steen? In een ijstijd, 150.000 jaar geleden, glijdt een steen vanuit het noorden naar Nederland. De reis duurt eeuwen, maar de steen is geduldig. Dan smelt het ijs. Boeren zetten de steen rechtop en krijgen er een band mee. Later komen er Romeinen, ridders en stedelingen voorbij. De tijd gaat steeds sneller. Wie kijkt er nog om naar de steen? ‘De steen en de tijd’ werpt een poëtische blik op de geschiedenis, bezien vanuit een zwerfkei.

Auteur: Rian Visser

Hannes Hunebed 1 – Scharminkel uit de steentijd

Prehistorisch lachen geblazen met Hannes Hunebed. Zijn opa vond het vuur uit, zijn vader het wiel. Maar eh… Wat gaat Hannes uitvinden? Beeldverhaal vol spanning en actie, volledig in kleur. Hannes Hunebed, scharminkel uit de steentijd is het eerste deel in de serie Hannes Hunebed, een boemboek volledig in kleur. Prehistorisch lachen geblazen, met tekst is van Aaron Reynolds en illustraties van Phil McAndrew. Zijn opa vond het vuur uit, zijn vader het wiel. KATSJING! Maar eh… wat gaat Hannes uitvinden? En hoe komt hij onder zijn verplichte overgangsrite uit?? En als hij daar niet onderuit komt, hoeveel spierballen heeft hij dan wel niet nodig om te overleven?! Een boemboek is een beeldverhaal vol spanning en actie, volledig in kleur. Bovendien zijn boemboeken supergrappig en je steekt er ook nog wat van op, want een boemboek is goed voor je taalontwikkeling en woordenschat. (Zeg dat maar tegen je moeder!)

Oerstoer over de wolharige mammoet en de rest

Op de plek waar jij nu bent, liepen tijdens de laatste ijstijd reusachtige dieren rond, zoals wolharige mammoeten, grottenberen en sabeltandtijgers. Niet in een dierentuin, maar in het wild. Bijna al die oerstoere dieren zijn zo’n twaalfduizend jaar geleden van de aardbodem verdwenen. Uitgestorven. Maar waardoor? En waarom overleefden andere dieren de ijstijd wel? Hoe leefden ze, hoe zagen ze eruit en hoe leefden onze verre voorouders tussen deze wonderlijke dieren? Je leest het allemaal in dit koele boek!

Groot weetjesboek over de prehistorie

Wat voor weer was het in de oertijd? Zijn mensen ooit dinosaurussen tegengekomen? Werd er toen ook al vrolijk op muziek gedanst? In dit boek ontdek je alles over de prehistorie! Je komt ook te weten waarom de mammoet is uitgestorven, met welk bestek oermensen aten, welke beroemdheden uit die tijd we vandaag nog kennen, hoe je zelf vuur maakt en nog veel meer!

Willewete – De eerste mens

Een informatief prentenboek voor kinderen vanaf 6 jaar over personages in de geschiedenis, namelijk de eerste mens. Willewete… dat zijn informatieve prentenboeken die een antwoord geven op de vragen van jonge kinderen. Sommige onderwerpen staan dicht bij hen, andere een beetje verder. Ze gaan over de wereld en de natuur om ons heen, over het leven in het verleden en het leven nu. Op een speelse en spitsvondige manier vertellen deze boeken wat kinderen graag willen weten. Wil je alles weten over de eerste mens? In dit boek lees je meer over hoe mensen in de prehistorie leefden. Hoe kwamen ze aan eten? Wat leerden hun kinderen? En waarom maakten ze grotschilderingen? Op deze en veel andere vragen krijg je een antwoord. Je vindt in dit boek ook een leuk knutselwerkje, een grote uitklap-pagina en een miniquiz, zodat je een echte expert wordt.

Van toen tot nu 1 Van hunebed tot planetarium

Canon van de Nederlandse geschiedenis

De vaderlandse geschiedenis komt tot leven. De VAN TOEN TOT NU CANON gaat over de ontwikkeling van Nederland. Het is een verzameling van vijftig belangrijke gebeurtenissen, personen en voorwerpen. Ze hebben ons land gemaakt zoals het nu is. Van de hunebedden, via Willem van Oranje naar Europa. Niet met een saaie opsomming van feiten en jaartallen maar met korte, informatieve teksten en heel veel striptekeningen en unieke foto’s. En bij ieder onderwerp een persoonlijk verhaal van een kind uit de tijd. Zo komt de vaderlandse geschiedenis voor jong en oud echt tot leven.

Gids voor de hunebedden in Drenthe en Groningen

De gids geeft in beknopte vorm een compleet overzicht van alle nog bestaande hunebedden in de provincies Drenthe en Groningen, 54 in totaal. De lezer vindt er alle mogelijke informatie over de hunebedden: waar ze liggen, hoe oud ze zijn en natuurlijk welke vondsten er gedaan zijn, maar ook over hun landschappelijke ligging, grootte, oriëntatie, restauraties en andere bijzonderheden. Bij veel van de hunebedden wordt een thema behandeld, zoals de herkomst van de stenen, de ligging bij moerassige plekken of langs een weg, de wijze van dodenbijzetting, de zorg voor de hunebedden (onder meer in de Tweede Wereldoorlog), vandalisme, en nog veel meer. De gids wordt voorafgegaan door een inleiding over de mensen die in de Steentijd de hunebedden hebben gebouwd en de manier waarop hun nazaten er mee omgesprongen zijn. Ook alternatieve theorieën komen aan de orde. Voor het boek zijn nieuwe foto’s gemaakt. Het is onmisbaar voor iedereen die de hunebedden wil bezoeken en de laatste stand van zaken wil weten.

Meer informatie over het werken vanuit leerlijnen? Neem contact op via info@leerlijnen.nl of kijk op www.nieuwleren.nl

Neem contact op