Boek ‘Leerlijnen voor het basisonderwijs’

Meer informatie

Wij willen weten 20 – De watersnoodramp

De watersnood van 1953 is een van de grootste natuurrampen die Nederland ooit heeft meegemaakt. In een paar dagen tijd werd het leven van een groot aantal Zeeuwen, Brabanders en Zuid- Hollanders getroffen: er vielen 1835 dodelijke slachtoffers! In dit boekje kun je lezen over de geschiedenis van de strijd van Het Nederlandse volk tegen het water, de oorzaak van de ramp en het Deltaplan. Deel uit de WWW-serie voor scholieren t.b.v. het maken van werkstukken en scholieren (11+)

Atlas van de watersnood 1953

Waar de dijken braken

In deze atlas worden de stroomgaten – de ultieme verwoesting van de zeedijken waardoor het zeewater tijdens de watersnood van 1 februari 1953 dag en nacht de polders in- en uitstroomde – voor het eerst in kaart gebracht. Bij het onderzoek naar de locaties van de 96 stroomgaten stuitte Koos Hage op zeer bijzondere, direct na de ramp gemaakte, luchtfoto’s. De zeer gedetailleerde opnamen – die nooit eerder in deze vorm gepubliceerd werden – zuigen de beschouwer diep in de overstroomde gebieden van 1953.

Atlas van de watersnood 1953 – Waar de dijken braken bevat ook interviews met ooggetuigen van de ramp.

De zee kwam door de brievenbus

Gevoelig verhaal gebaseerd op de Watersnoodramp. Bekroond met een Vlag-en-Wimpel en de Thea Beckmanprijs voor het beste historische jeugdboek. Midden in de nacht maakt mama Liesje en haar zus wakker. Het is ijskoud en het stormt. ‘Snel, kleed je aan!’ zegt mama. ‘De zee komt. De dijk is kapot.’Liesje moet helpen om spulletjes naar boven te brengen. Waarom eigenlijk? Denken papa en mama soms dat de zee naar binnen zal komen? Liesje vertelde hoe zij als klein meisje de watersnoodramp meemaakte. Selma Noort schreef haar verhaal op in dit boek.Bekroond met een Vlag-en-Wimpel en de Thea Beckmanprijs voor het beste historische jeugdboek.

Drijven op een dak

Een vreselijke stormvloed vernielt de Zeeuwse boerderij waar Hanneke woont. Met haar grote broer Leen weet Hanneke zich te redden, maar ze verliest de rest van haar familie uit het oog. Samen met Bram, een jongen uit haar dorp, wordt ze naar het veilige Rotterdam gestuurd. Maar Hanneke en Bram willen op het overstroomde eiland blijven om hun familie te zoeken… Drijven op een dak speelt in Zeeland tijdens de watersnoodramp in 1953.

Deltawerken

Een informatief boek over de ontwikkeling van de deltawerken.

Oosterschelde windkracht 10

In de nacht van zaterdag op zondag 1 februari 1953 werden de Zeeuwse en Zuid-Hollandse eilanden getroffen door een stormvloed die acht procent van Nederland onder water zette. In eerste instantie maakte men zich niet zoveel zorgen. Er waaide weliswaar een Noordnoord-westerstorm, maar een dergelijke dreiging had het gezin Strijen – dat in een boerderij in het dorpje Batternoord op Flakkee woonde – wel vaker meegemaakt. Maar tegen vier uur ’s nachts brak de eerste dijk onder het donderende geweld van de zee. Dat mocht nooit meer gebeuren. Er werd een plan bedacht en uitgewerkt: de Deltawerken. Ruim twintig jaar later naderen de Deltawerken hun voltooiing. De Oosterschelde is de enige zeearm die nog moet worden afgesloten. Maar niet iedereen is ervan overtuigd dat dit de enige oplossing is.

Overal water

De twaalfjarige Nout woont in een klein huisje in een Zeeuws dorp achter de zeedijk. Als zijn ouders een paar dagen weggaan, blijft hij samen met zijn broer Leen thuis. Al snel komt Nout in moeilijkheden. Leen neemt hem mee op smokkeltocht, waarbij ze worden betrapt. En later wordt Nout ook nog beschuldigd van diefstal. Maar dan breken tijdens een storm de dijken door en zijn Nouts problemen plotseling niet belangrijk meer. Het water komt steeds hoger en er breken onzekere uren aan. Nout en Leen weten ternauwernood aan het water te ontsnappen, maar zullen ze hun ouders ooit nog terugzien? Een spannend en meeslepend boek over een jongen die moet zien te overleven tijdens de watersnoodramp van 1953.

Meer informatie over het werken vanuit leerlijnen? Neem contact op via info@leerlijnen.nl of kijk op www.nieuwleren.nl

Neem contact op